Zoeken in deze blog

zondag 14 april 2019

Elke foto lijkt op elke andere foto

Dutch flowerfields | Iedereen maakt dezelfde foto in de bollentijd


Als u de bollenstreek een beetje kent, dan kent u ook dit verschijnsel wel. Iedereen maakt op dezelfde plaats, liefst op hetzelfe moment, dezelfde foto van hetzelfde bloemenveld. Als je al die foto's naast elkaar zou leggen dan zou je heel weinig varianten tegenkomen. De foto's zouden als twee druppels water op elkaar lijken. En dus hebben we de doos met effectfilters maar eens opgezocht om een aantal foto's te kunnen laten zien die met verschillende filters zijn gemaakt.

Spectraalfilter


De eerste opnamen zijn gemaakt met een zogenaamd spectraalfilter. Een dergelijk filter trekt de kleuren uit elkaar en verschuift ze onderling

 




Spotfilter

En we kunnen een spotfilter inzetten. Daarbij blijft het centrum van de foto scherp en worden de randen er om heen onscherp. Het effect doet daarmee aan het gebruik van een soft focus filter denken. 




Meervoudige weergave

En we kunnen gaan spelen met één of meer filters voor meervoudige weergave. Ook dat kan verrassende effecten opleveren. Soms zelfs zo gek dat de oorspronkelijke bollenvelden niet of nauwelijks meer te herkennen zijn. 
 
 





Meer informatie over Team Jetje